Skrivverktyg – Chromebook

Det finns flera olika skrivverktyg som kan vara användbara för alla elever när text ska produceras, och som kan vara helt avgörande att ha tillgång till för elever med läs- och skrivsvårigheter. Det kan röra sig från enklare rättstavningsfunktioner som klarar lättare felskrivningar till avancerade rättstavningsprogram som klarar av att rätta komplicerade stavfel. Utöver det så finns program som kan omvandla tal till text – så kallad diktering – som gör att man inte längre behöver kunna stava orden, utan istället kan prata in sina meningar direkt till det program som man skriver i. När man har texten i ett dokument kan en talsyntes användas för genomläsning/korrekturläsning, vilket gör att man kan höra om det har blivit fel någonstans eller om man glömt sätta ut en punkt. Vidare finns det ett flertal möjliga lösningar för att spela in ljud tillsammans med bild, vilket bl.a. kan användas av pedagoger tillsammans med elever som har mycket stora läs- och skrivsvårigheter.

För Chromebook rekommenderar vi följande program:

stava rex - loggaStava Rex är ett rättstavningsprogram som är utvecklat för personer med läs- och  skrivsvårigheter. Stava Rex klarar av att rätta betydligt fler stavfel än konventionella  rättstavningsprogram och kan även upptäcka felstavade, lättförväxlade ord, så som gott och gått.

Stava Rex finns som tillägg till Google Docs. I nuläget kan man lägga till detta gratis. När du är inne i ett dokument i Google Docs, klicka på Tillägg och sedan Hämta tillägg. Sök därefter på Stava Rex.

SpellRight är ett rättstavningsspell right - loggaprogram som är utvecklat för svenska personer med läs- och  skrivsvårigheter som skriver på engelska. SpellRight innehåller även en ordbok där du kan slå upp ord både på svenska och engelska.

SpellRight finns som tillägg till Google Docs. I nuläget kan man lägga till detta gratis. När du är inne i ett dokument i Google Docs, klicka på Tillägg och sedan Hämta tillägg. Sök därefter på SpellRight.

Klicka här för tydliga instruktioner om hur du skaffar Stava Rex och SpellRight för Google Docs.

Oribi speakOribi Speak Oribi Speak för Chrome är en talsyntes som man installerar som ett tillägg i webbläsaren Chrome. Tillägget kan du testa gratis i en månad, därefter kostar det 163 kr/år. Förutom att läsa upp varje ord och/eller mening så kan man göra inställningen att Oribi Speak även ljudar varje bokstav som man skriver, vilket gör att det fungerar mycket bra som ett skrivverktyg vid t.ex. ASL (att skriva sig till läsning).

Lämna en kommentar